שני עיגולים ופארק / פיק אדריכלים – מאי 2020

מבני מעונות הסטודנטים החדשים של אוניברסיטת בר אילן, מציגים תפיסה של חיי קהילה על ידי יצירת חללים משותפים, ובנויים על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר, כמקובל במבני מעונות ברחבי העולם.

הדמיה:לב קריצ'בסקי

“אז איפה נפגשתם?”
השאלה הזאת מופנית ללא מעט זוגות, והתשובה עליה, כשמדובר בסטודנטים לשעבר, תהיה במקרים רבים: במעונות של האוניברסיטה…
אז מה עושה את המעונות למקום פוטנציאלי למפגש בלתי אמצעי, שהופך לעתים גם למפגש רומנטי ודרך למציאת בן/בת זוג?

הדמיה:לב קריצ'בסקי

על השאלה הזאת ועל אתגרים תכנוניים נוספים, ביקשו לענות ניצה ויונתן פיק, בעלי משרד “פיק אדריכלים”, אשר תכננו ועיצבו, בשיתוף עם “רני זיס אדריכלים”, את שני המבנים החדשים של מעונות הסטודנטים באוניברסיטת בר אילן. המשרד היה אחראי להקמת הפרויקט על כל שלביו: החל מהתכנון והבינוי ועד עיצוב הריהוט בדירות.

אדריכלית ניצה פיק: “כשמתכננים מעונות סטודנטים, צריך ליצור סביבת חיים שלמה לפרט ולקהילה, המתרחשת בחללים משותפים (Sharing Spaces). לנו היה חשוב לשים דגש על חללים משותפים למפגשים, בקני מידה שונים: מכיכר כניסה עירונית אל פארק רחב המשותף למבני המתחם, דרך חצרות פנימיות לכל בניין וחללים משותפים בקומות עצמן וביחידות הדיור. הבחירה להצמיד את בנייני המעונות לדופן הרחוב מסביב למעונות, תוך ניצול ההפרש הטופוגרפי הקיים במגרש, הייתה על מנת לאפשר תכנון פארק ירוק לשימושם של הסטודנטים ותושבי שכונות המגורים הקרובות. בינוי כזה גם מאפשר שימוש בשטח בצורה מיטבית, כיוון שהוא נותן אופציה להוספת מבנים בעתיד, בהתאם לצורך. ניצול ההפרש הטופוגרפי יצר גם מעטפת אבטחה טבעית בין הסביבה למתחם האוניברסיטה וצמצם את השימוש בגדרות. פיתוח הנוף, כאלמנט מרכזי בתכנון, כלל מערכת שבילים וצירים נגישים הקושרים בין הבניינים השונים ומחברים, בעזרת טרסה הגולשת ממפלס הרחוב למפלס הפארק, את המתחם החדש לסביבה ולאוניברסיטה עצמה”.

שני מבני המעונות החדשים זכו לתכנון אדריכלי ייחודי – שניהם עיגולים שווים, המייצגים כך ערכים שוויוניים. כל דירת סטודנט נמצאת במרחק שווה מהמרכז כך שכולם רואים את כולם. במרכז יש פטיו פנימי ירוק, המהווה מקום אידיאלי למפגשים חברתיים תחת כיפת השמיים. סביב הפטיו תוכננה רמפה מעגלית, שגם בה ניתן להלך ולטייל בין הקומות.

אחד האתגרים התכנוניים היה יצירת זהות למבנים, על אף הריבוי והחזרתיות של הדירות. הפתרון היה עיצוב מכוון של החסרות של חללים כפולים, ליצירת שטחי אירוח המביטים החוצה לפארק. גם בקומה התשיעית יש חלל משותף של מרפסת מאד גדולה ופתוחה, המשקיפה אל הנוף הירוק של הפארק.

פרויקט המעונות מציע עירוב שימושים – פונקציות נלוות לדרי המעונות, כמו מכולת, מכבסה, חדר כושר, השכרת אופניים, בתי קפה ועוד. במבנים משולבים גם כיתות לימוד ובית כנסת.

arceffect:הדמיה

תכנון יחידות החדרים הוא מודולרי, עם יחידת בסיס של 18 מ”ר, המאפשרת יצירת תמהיל של כל סוגי הדירות. נוסף לכך הוקצו שטחים משותפים לאירוח, בישול ביחד וכדומה.

פרויקט מעונות בר אילן נבנה במתכונת DBOT:

Design-Build-Operate-Transfer שותפות ציבורית-פרטית למימון פרויקט.

אוניברסיטת בר אילן הוציאה מכרז, שבו זכתה חברת “אלקטרה זכיינות”, המחויבת לממן, לתכנן, לבנות ולהפעיל במשך 25 שנה את המעונות ולהחזירם בתום התקופה לבעלות האוניברסיטה. “פיק אדריכלים” מחויבים, במסגרת זו, ל – Design. הפרויקט נבנה ע"י "אלקטרה בניה"

חשוב לציין, כי מציאת פתרונות הולמים לדיור סטודנטים הינו צו השעה, הזוכה לעידוד ולקידום גם תחת הכותרת של דיור מכליל: דיור בר-השגה, מעונות סטודנטים ודיור מוגן.